planten winter
Wonen

Wat zijn mooie tuinplanten voor in de winter?

Veel mensen kijken altijd halsreikend uit naar de lente en de zomer, maar niet alleen omdat het weer dan weer lekkerder wordt. Dat alle bomen en planten weer groen worden en gaan bloeien is iets waar veel mensen van kunnen genieten, in de herfst en de winter verliezen veel planten hun bladeren en kleuren en wordt alles zo dor. Er zijn genoeg manieren om je tuin alsnog mooi te krijgen, bijvoorbeeld door middel van kunst of licht, ook zijn er genoeg planten die in de winter erg mooi zijn en toch wat kleur kunnen geven aan je tuin. Kwekerij de Groot geeft een aantal voorbeelden. 

Wintergroene planten

Er zijn redelijk wat soorten planten die in de winter hun mooie groene kleur behouden, zodat niet je hele tuin dor en bruin wordt. De meest bekende planten zijn struiken zoals de buxus en conifeer, maar je kan ook de volgende planten in je tuin zetten:

  • Schijnhulst: Dit is een nog best onbekende plant in Nederland, ten onrechte want het is een mooie volle plant die ook als haag gebruikt kan worden want je kan de schijnhulst prima snoeien. De schijnhulst krijgt in april mooie en lekker ruikende bloemen, je hebt er ook in het voorjaar dus nog profijt van.
  • De Portugese laurier: Een zeer sterke plant, hij heeft de gehele winter mooi groene bladeren en dat steekt mooi af tegen de rode stelen van de plant. Ook de Portugese Laurier kan prima gebruikt worden als haag, het heeft ook één voordeel tegenover andere laurierplanten en dat is dat deze soort wel smal te houden is. 
  • Magnolia: De magnolia is een plant dat in Nederland veel gebruikt wordt, door de stevige dikkere takken is het goed bestand tegen sneeuw. De magnolia komt heel mooi tot leven in het voorjaar, de hele plant zal vol komen te staan met lekker ruikende bloemen. Je hebt magnolia’s in meerdere kleuren, roze en wit komen hier het meeste in voor. Bij jonge magnolia’s moet je deze de eerste winter nog wat beschermen door er wat coniferen of buxus rondom te planten. 

Winterbloeiende planten

Buiten de mooie groene winterplanten heb je ook veel planten die wat andere vrolijke kleuren aan het kleurenpallet van je tuin kunnen geven, er zijn ook bloeiende planten die goed tegen de kou van de winter kunnen. Enkele bekende zijn onder andere de volgende:

  • Winterviooltjes: In alle bloemenzaken en tuincentra zal je tafels vol met winterviooltjes vinden, het is misschien wel de populairste winterbloem. Winterviooltjes zullen het heel goed blijven doen totdat het begint met vriezen, de mooie bloemen zullen gaan hangen maar treur niet, zodra de temperatuur weer boven de nul komt gaan de bloemen weer mooi rechtop staan. 
  • Helleborus: De helleborus is een echte winterbloeier die rond de jaarwisseling helemaal tot leven zal komen. De helleborus heeft voornamelijk mooie witte bloemen, maar je hebt ze natuurlijk ook in andere kleuren. 
  • Toverhazelaar. De toverhazelaar is een plant die eigenlijk nog te weinig gebruikt wordt in Nederland. De toverhazelaar heeft mooie bloemblaadjes die erg lekker ruiken, ook reageert deze plant op het weer. Bij droog, zonnig weer zullen de bloemblaadjes openvouwen waardoor je een erg kleurrijk geheel krijgt, zodra en koud en regenachtig worden zullen de bloemblaadjes opkrullen. 

Matthijs houdt zich bezig met tips & tricks om het leven leuker te maken. Je leeft immers maar één keer en je moet toch echt zelf de slingers ophangen. Op Datzouhandigzijn.nl helpt hij jou met een leuker en gemakkelijker leven.