flexibele werkplek
Specialisten

Ondernemen zonder fysieke werkplek: de laatste trend!

Ben jij ondernemer? Dan vind je het vast en zeker vanzelfsprekend dat jij een pand hebt vanuit waar jij jouw bedrijf runt. Dit kan een fabriekshal zijn, maar ook een kantoor. Toch zien we steeds vaker dat ondernemers afstand doen van hun fysieke werkplek. Het is namelijk een ware trend dat ondernemers ondernemen zonder vaste bedrijfslocatie. Dit houdt in dat er dus geen locatie meer is waarop een bedrijf bezocht kan worden. Voor sommige ondernemers is dit ondenkbaar. Heb jij een bedrijf dat producten produceert? Dan wordt het inderdaad wat lastig. De producten moeten immers toch gemaakt worden. Run jij een bedrijf vanuit een kantoor? Dan is het wel degelijk mogelijk om te ondernemen zonder fysieke werkplek.

Waarom ondernemen zonder fysieke werkplek?

Dit is ongetwijfeld de eerste vraag die in jou opkomt na het lezen van de intro. Waarom zou je als bedrijf in hemelsnaam geen fysieke werkplek willen hebben? De voornaamste reden hiervoor is dat het een stuk goedkoper is. Als eigenaar van een kantoorpand of andere bedrijfsruimte ben je namelijk verplicht om maandelijks af te lossen op de hypotheek of huur te betalen. In de meeste gevallen kost jou dit toch al snel een paar honderd euro per maand. Wanneer je geen fysieke werkplek meer hebt, blijft er maandelijks dus een leuk centje over. En dit geld kun jij vast en zeker goed gebruiken om te investeren in de groei van jouw bedrijf.

Wanneer zeg je een fysieke werkplek op?

Het opzeggen van een fysieke werkplek is financieel aantrekkelijk. Helaas is het niet voor iedere ondernemer mogelijk om te ondernemen zonder bedrijfspand. Dit is bijvoorbeeld het geval voor bedrijven die producten produceren. Run jij jouw onderneming vanaf een kantoor? Dan is het een stuk aannemelijker dat jij een fysieke werkplek opzegt. Waarom? Omdat steeds meer mensen tegenwoordig een aantal dagen thuis werken. Hierdoor is de bezetting op de werkvloer minimaal. Jij betaalt hier echter wel gewoon voor. Je kunt in dat geval een kleinere kantoorruimte huren, maar je kunt de fysieke werkplek ook helemaal opzeggen.

Hoe zit het met vergaderen en andere meetings?

Als ondernemer ontkom jij er natuurlijk niet aan zo nu en dan met jouw personeel te vergaderen. Daarnaast worden er op kantoor geregeld meetings gehouden. Om deze reden houden veel ondernemers hun fysieke werkplek nog wel aan. Op deze manier is er namelijk altijd een plek om vergaderingen te beleggen of meetings te houden. Tegenwoordig heb jij echter genoeg andere mogelijkheden om te vergaderen. Zo kun jij bijvoorbeeld een vergaderlocatie huren. Steeds meer bedrijven specialiseren zich in het verhuren van een vergaderruimte, waardoor er bij jou in de buurt vast ook eentje zit. Het voordeel van deze ruimtes is dat ze goed bereikbaar zijn. Bovendien zit jij niet vast aan bepaalde kosten. Je betaalt namelijk alleen voor een vergaderruimte wanneer je deze gebruikt. En daarbij komt dat de service er vaak ook nog eens uitstekend is, waardoor je haast het idee hebt dat je in jouw eigen bedrijf rondloopt.

Kies voor een virtueel kantoor

Jij kunt er als ondernemer voor kiezen om jouw personeel altijd vanuit huis te laten werken. In dat geval is een fysieke werkplek natuurlijk overbodig. Jij wilt echter niet het zakelijke karakter van jouw bedrijf verliezen. Dat hoeft gelukkig ook niet. Je kunt namelijk kiezen voor een virtueel kantoor. Op deze manier behoud jij een zakelijk adres en bovendien is er professionele telefoonservice mogelijk. Met zo’n virtueel kantoor kun jij dus gebruikmaken van alle kantoorfaciliteiten zonder dat jij hiervoor een dure kantoorruimte hoeft te huren of kopen. Jouw bedrijf houdt zodoende dus zijn professionele uitstraling, maar je betaalt aanzienlijk minder dan wanneer je een vaste werkplek hebt. Zeker het overwegen waard dus wanneer jij voornamelijk onderneemt vanaf kantoor!

Matthijs houdt zich bezig met tips & tricks om het leven leuker te maken. Je leeft immers maar één keer en je moet toch echt zelf de slingers ophangen. Op Datzouhandigzijn.nl helpt hij jou met een leuker en gemakkelijker leven.