goedkoop duurkoop
Nieuws

Is goedkoop echt duurkoop?

‘Goedkoop is duurkoop’, waarschijnlijk een van de zoveel wijsheden die je van je ouders of zelfs je opa en oma hebt meegekregen. Maar is dat nou wel zo? Wij leggen je per categorie – kleding, elektronica en interieur – uit of goedkoop nou echt duurkoop is.

Goedkope kleding: slechtere kwaliteit?

Er is een groot verschil in fast fashion collecties van Zara en kleding van exclusieve merken zoals een jurk van Marc Cain. Natuurlijk zit er ook een aardig verschil in het prijskaartje wat er aan vast zit, maar dat is niet voor niets. De kleding van fast fashion ketens zoals Zara en H&M is erg goedkoop. Voor een t-shirt betaal je vaak maar een of twee tientjes. De stof die daarvoor gebruikt wordt, is vrij dun en over de kwaliteit hoeven we het ook niet te hebben. Wil je op zoek naar betaalbare kleding van goede kwaliteit? Ga dan eens langs bij een warenhuis. Daar hebben ze veel verschillende merken en is er voor elk budget mooie kleding te vinden. Het voordeel van shoppen bij een warenhuis? Ze kopen niet zomaar een merk in, dus wat er hangt is zeker weten van goede kwaliteit.

Elektronica: waar doe je goed aan?

De prijzen van de iPhones en Samsung smartphones stijgen naar ongekende hoogte. Maar is dat het nou echt waard? Het lijkt bijna alsof de smartphones er tegenwoordig op gebouwd worden om slechts twee jaar mee te gaan (als je ‘m dagelijks gebruikt). Bij elektronica is de prijs dus vaak erg misleidend. Een iPhone werkt even goed als een OnePlus telefoon, terwijl die laatste telefoon honderden euro’s goedkoper is. Je betaald dus vaak vooral voor het merk.

Ook wij hebben de berichten gelezen over elektronicabedrijven die beweren dat de prijs sterk afhangt van de nieuwe technologieën, chips en andere dingen die gebruikt worden bij de nieuwste tablets, smartphones en laptops. Maar zijn die nieuwe technologieën wel zo goed? En is het dat geld wel waard? Ga goed op onderzoek uit voordat je iets nieuws aanschaft, lees reviews, bekijk video’s online en vraag binnen je vriendenkring of iemand al ervaringen heeft met een merk.

Meubels kopen: de beste kwaliteit

Meubels koop je niet zomaar. Je wil er jarenlang plezier van hebben en dan is niet alleen de look van een meubelstuk, maar ook de kwaliteit ervan erg belangrijk. En hier zegt de prijs vaak wel iets over de kwaliteit. Een bank van honderd euro gaat vaak minder lang mee dan een bank van vijfhonderd euro.

Let goed op het materiaal van je nieuwe meubelstuk. Leer gaat vaak langer mee dan stof en is minder gevoelig voor vuil, zonlicht (en dus verkleuring) en het wordt in de loop der jaren alleen maar mooier. En dat kan je van een stoffen bank vaak niet zeggen.

Matthijs houdt zich bezig met tips & tricks om het leven leuker te maken. Je leeft immers maar één keer en je moet toch echt zelf de slingers ophangen. Op Datzouhandigzijn.nl helpt hij jou met een leuker en gemakkelijker leven.