gehoorproblemen
Lifestyle

Een online gehoortest: een goede start om gehoorproblemen op te sporen

Een gehoorprobleem kan ontzettend lastig zijn. Je hebt ook vaak niet meteen door dat je gehoor getest moet worden. In bepaalde situaties krijg je minder mee, maar je weet niet meteen waaraan het ligt. Een snelle gehoortest is dan ook heel praktisch. Je zou hiervoor bij een audicien kunnen raadplegen, maar tegenwoordig vindt je online verschillende efficiënte gehoortesten.

Een goede koptelefoon is hierbij wel heel belangrijk om omgevingsgeluiden te vermijden. De online gehoortest bestaat meestal uit twee delen. Tijdens het eerste deel worden er een aantal vragen over je gehoor in bepaalde sociale situaties gesteld. Het tweede deel is het praktische gedeelte. Er worden piepjes of andere geluiden op verschillende toonhoogtes afgespeeld. Heb je last van gehoorbeschadiging, dan zal je waarschijnlijk niet alles kunnen horen. Wijst de test uit dat er sprake is van een gehoorprobleem, kun je hierna het best een audicien raadplegen voor opvolging.

Kosteloos en op elk moment beschikbaar

Het afleggen van een online gehoortest brengt verschillende voordelen met zich mee. Ten eerste kun je de test op elk moment van de dag uitvoeren. Je hoeft je niet te verplaatsen en er zullen geen wachtenden voor je zijn. Bij de audicien moet je vaak een afspraak maken en verlies je onderweg en in de wachtzaal vaak heel wat tijd.

Verder zijn de meeste online tests gratis. Gezondheidszorg is heel duur en mensen stellen een gehoortest vaak uit om geen geld kwijt te zijn. Een kosteloze online test is verder ook snel gedaan en je krijgt zo meteen een goede indicatie of het aanbevolen is een consultatie bij een professionele audicien te betalen of niet.

Betrouwbare en gebruiksvriendelijke tests

Gehoorschade komt vaak voor bij oudere mensen, mensen die hun weg nog niet helemaal vinden op het internet. De tests zijn dan ook uitermate gebruiksvriendelijk opgesteld, zodat iemand met een minimale digitale achtergrond de test vlot kan afleggen. Je hoeft meestal slechts enkele keren te klikken om de test tot een goed einde te brengen.

Heeft de website tenslotte een connectie met een bekend gezondheidsinstituut, dan zal de test ook betrouwbaar zijn. Nu is het niet zo dat je meteen een gehoorapparaat moet aanschaffen na het afleggen van een betrouwbare test. De gehoortest is natuurlijk slechts de basis. De test vormt het uitgangspunt om eventueel een arts te raadplegen die je, na uitgebreid onderzoek, een gehoorapparaat kan aanraden moest het nodig zijn.

Ter inspiratie: https://www.vanboxtelhoorwinkels.nl/online-gehoortest

Matthijs houdt zich bezig met tips & tricks om het leven leuker te maken. Je leeft immers maar één keer en je moet toch echt zelf de slingers ophangen. Op Datzouhandigzijn.nl helpt hij jou met een leuker en gemakkelijker leven.