afvallen
Lifestyle

Afvallen zonder er iets voor te doen?!

Alvast onze excuses, want de titel is een beetje misleidend. Afvallen zonder er iets voor te hoeven doen bestaat – jammer genoeg – niet. Wat je wel kan doen om succesvol af te vallen? Dat is voor iedereen verschillend. Toch willen we je een handje helpen door een aantal tips op een rijtje te zetten. Want niets is zo fijn als een gezond leven leiden, toch?!

Tip 1: track je dagelijkse voeding

Deze tip vereist wat inspanning, maar het gaat je zeker helpen bij de strijd tegen de kilo’s. Download een app als MyFitnessPal of Yazio op je telefoon. Deze apps zijn vooral fijn omdat ze een barcode scanner hebben. Je scant de barcode van een product en voert je porties in. Zo hoef je alleen aan te geven hoeveel je van iets eet. Chill!

Waarom dit zo’n goede tip is? Door in een app in te voeren wat je dagelijks eet, wordt je bewuster van wat je gaat eten. En daarnaast zie je elke dag hoeveel koolhydraten, eiwitten, vetten en suikers je binnen hebt gekregen. Zo kom je er achter dat je misschien te veel vet eet, terwijl je dacht dat je gezond bezig was. Meten is weten!

Tip 2: Bewegen, bewegen, bewegen

Schrik niet, want bewegen betekent niet dat je jezelf moet afmatten in de sportschool. Met bewegen bedoelen we het volgende: stap eens vaker op de fiets in plaats van met de auto naar je werk te gaan. Of maak elke avond een wandeling in je buurt. Zo kom je niet alleen aan voldoende beweging (wij Nederlanders zitten gemiddeld namelijk 8,5 uur!), maar door die beweging ben je ook energie aan het verbruiken. En dat betekent: verbranden! Als je meer energie verbruikt/verbrandt dan de hoeveelheid energie die er binnenkomt, val je af. Dus misschien is die dagelijkse wandeling van 15 minuten net datgene wat je nodig hebt om die paar kilo’s kwijt te raken.

Tip 3: Wees niet te streng voor jezelf

Je kent het wel. Je gaat binnenkort op vakantie en je wil nog niet die paar kilo’s kwijt zijn. Wat je gaat doen? Als een gek eten schrappen en jezelf verhongeren. In de eerste paar dagen ga je best wat vocht verliezen en dat zie je terug op de weegschaal. Yes, genoeg kilo’s verloren voor je op vakantie gaat. Maar wat er dan gebeurd, is dat je terugvalt in je oude patroon. De kilo’s komen er dus net zo snel weer aan. Dit jojo-effect zorgt ervoor dat je die kilo’s nooit voor goed kwijt raakt, maar alleen tijdelijk buitenspel zet. Zonde. Kijk daarom naar een levensstijl die je langer (minimaal een half jaar) kan volhouden. Wees dan ook niet te streng voor jezelf, want anders ga je het niet volhouden.

Matthijs houdt zich bezig met tips & tricks om het leven leuker te maken. Je leeft immers maar één keer en je moet toch echt zelf de slingers ophangen. Op Datzouhandigzijn.nl helpt hij jou met een leuker en gemakkelijker leven.